20.04.2010 г.

При ремонти на покриви мавово се премахват системите за мълниезащита

Повечето стари сгради в България са без никаква защита от мълнии. Причината е, че по време на ремонт защитните системи се премахват и после не се възстановяват. При ремонт на плосък покрив на панелка например, майсторите къртят старата и слагат нова изолация, режат кабелите на мълниезащитата и ги изхвърлят.
В същото време, гръмотевичната активност у нас през последните години нараства и сега падат два пъти повече светкавици на квадратен километър.

Неефективно защитени от мълнии и са и 80% от новите сгради. При тях твърде често съоръженията са неправилно изградени. Това може да се избегне, ако инвеститорът плаща допълнително на проектанта на защитата да наблюдава изпълнението. Другият начин да се провери дали сградата е оборудвана със система за защита от мълнии е проверка от комисията, която трябва да даде акт №16 на новата сградата и да я пусне в експлоатация. Тя обаче изисква само един протокол от специална лицензирана лаборатория с описание в него на параметрите на заземителя, който отвежда мълниите в земята. Но нагоре до покрива може да нямате нищо. На книга излиза, че сградата е с изрядна защита, но на практика не е така.