Първия хостел в света

Хостелите все по-широко навлизат в представите на обществото за приятно и комфортно пътуване и възможност за евтини нощувки. Често съпоставяне с хотелите, един хостел се различава от тях най-вече по цена на нощувка и по повишените социални възможности за общуване с други хора.

Първият хостел в света е създаден в началото на миналия век и ако трябва да бъдем конкретни през 1912 година. Той се е намирал в Германия в малкото градче Алтена в Северен Рейн-Ветвалия, където Ричард Шриман решил да превърне едноименния замък в близост до града в хостел. Идеята зад първия хостел в света била да се предостави възможност и на по-бедни младежи да се насладят на красивата природа далеч от индустриалните градове и шума на тълпите, съчетано с повишена физическа активност.

в този замък през 1912 е започнал да функционира първият младежки хостел

Въпросният замък, бил наречен младежки хостел, като постепенно и самите хостели придобиват подобен смисъл. В крайна сметка появата на тази алтернатива на хотела, била ориентирана към по-бедните прослойки на обществото, за да могат и те да се насладят на приключенията, на които от край време се наслаждавали богатите, прекарващи почивките си в скъпи и луксозни хотели.

Подобно на почти всички съвременни хостели и първия хостел бил на самообслужване що се касае до пребиваване и храна. Там младежите сами приготвяли храната си и почиствали и поддържали сградата. За да провокират по-голяма активност сред младежите собствениците заключвали самия хостел през деня, за да могат младежите да излязат и да се разхождат сред горите и поляните и да общуват по-интензивно помежду си.

Постепенно този тип пансиони придобили голяма популярност и в наши дни хостели има по цял свят. Съществуват и множество хостели в София, които имат за цел да предоставят евтини нощувки за хора, ограничени откъм бюджет. Макар в началото да са възникнали като младежки заведения днес множеството хостели в София предоставят евтини нощувки за всякакви хора, както млади, така и по-зрели.