12.05.2013 г.

Подготовка за ремонт на дома

Подготовката за ремонт на жилището започва с планирането на всяка реконструкция. Най-важно е да вземете решение какво точно желаете да промените. Когато имате ясна представа за промените, те се случат по-лесно и по-бързо.

След това спокойно можете да дадете старт на ремонта на жилището. Би трябвало да сте наясно, че по пътя към изграждането ще се сблъскате с доста събаряне и изкъртване. Дали ще е разширение на помещение, преместване на вратите или отделяне на банята от тоалетната. Неизбежна е и срещата с множество непредвидени проблеми.

Започнете подготовката като опразните помещенията, така че да избегнете нараняване и зацапване на мебелите. Така ще улесните и същинския процес на ремонт на помещението. Ако нямате свободна стая, в която да съхраните мебелите си, покрийте ги с полиетилен. Изхвърлете ненужните вещи, свалете тапетите и махнете настилките. Това е начинът ясно да видите състоянието на стените и пода и дали имат нужда от допълнителна обработка.

Решили сте да събаряте стени? Първото и най-важното е да проверите какъв е техният вид.

Според своето предназначение, стените се разделят на вътрешни и външни, а стените които разделят едно помещение от друго се наричат преградни стени. Преградните стени са прецизирани и по принцип са възможни за събаряне. Премахването на преградните стени в едно жилище позволява от две малки помещения да се направи едно голямо или от едно голямо да се направят две или повече малки, в зависимост от площта.

Ако можете да си позволите покупката на апартамент под или над настоящата ви жилищна площ, ще създадете чудесна предпоставка за направата на мезонет. Само трябва да прецените къде да се изгради стълбището, което ще свърже горния и долния етаж. Имайте предвид също, че носещите стени са основата на строителството и тяхното разрушаване би довело до сриването на стаята дори и на цялата сграда.

Всички тези съвети са полезни за подготовка на ремонт на дома ви, но трябва да предвидите и извозването на остатъчните строителни отпадъци, според регламентираните правила за изхвърляне на този вид смет.